Over naaldvilten

Wat is naaldvilten?

Het is een van de meest gestelde vragen in mijn inbox op mijn social media; ‘Hoe moet ik beginnen met naaldvilten?’ of ‘Wat is naaldvilten?’. Dat snap ik ook wel want naaldvilten is nog niet erg bekend in Nederland. Misschien is het dan eerst verstandig om uit te leggen wat naaldvilten precies is:

Naaldvilten is een techniek om wol te vilten. Je prikt met een speciale viltnaald in de wol. Deze viltnaald heeft langs de schacht van de naald inkepingen die de wol vezels opvangen en ze als het ware in de andere wol vezels haken. Wanneer je de naald eruit trekt, blijft de geprikte vorm in stand doordat je de wol vezels in elkaar hebt geprikt. Op deze manier kun je verschillende vormen maken. Naaldvilten wordt daarom ook weleens boetseren met wol genoemd.  De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt met naaldvilten de realistische kant op, maar je kunt ook prachtige fantasiefiguren maken. Wol geeft een zeer natuurlijk eindresultaat waardoor de creaties die je maakt een bepaalde warmte uitstralen. Ook om vast te houden is wol een fijn materiaal om mee te werken. Je zult zien, als je eenmaal begint met prikken dan kun je niet meer stoppen!

Deze tekst komt uit het Manual to the basics of Needlefelting (Dutch), een handboek welke ik heb gemaakt voor de beginnende naaldvilt(st)er. Hier leg ik uit over de naalden, de wol, wat je precies nodig hebt en waarom, tips en tricks, de basistechnieken van het naaldvilten om zelf tot een mooi project te komen en twee naaldvilt projecten om je basistechnieken te oefenen. Ben je helemaal nieuw met naaldvilten? Dan adviseer ik je om dit boek aan te schaffen om de basistechnieken onder de knie te krijgen.

Wat heb ik nodig om te starten met naaldvilten?

  • Een surface van goede kwaliteit, zoals een jute zak gevuld met rijst of een schuimrubberen ondergrond. Een ondergrond is nodig om de naald in op te vangen tijdens het prikken. Het is daarom van belang dat de ondergrond minimaal 4mm dik is en ook de naald kan opvangen. De naald moet geen weerstand krijgen als deze de ondergrond raakt om breken te voorkomen.
  • Een viltnaald, liefst meerdere, met als belangrijkste viltnaald: de 38 star gauge. Let er op dat, zeker in het begin, viltnaalden kunnen breken. Koop daarom altijd meerdere viltnaalden, just in case! Ik zou je ook zeker de Clover viltnaaldhouder adviseren, welke je kan gebruiken voor 1, 2 of 3 viltnaalden maar dit is niet noodzakelijk om te beginnen.
  • Wol naar keuze. De wol die ik gebruik is de Corriedale wol in vlies in lont getrokken. Dit is mijn de wol die ik voor vrijwel al mijn projecten gebruik, zowel 2D als 3D. Deze wol wordt geïmporteerd uit de UK bij World of Wool. Er zijn verschillende soorten wol te koop.

Je kunt met materialen natuurlijk altijd uitbreiden. Als je grotere projecten met armaturen wilt maken, heb je ook armatuurdraad nodig, tangen om het armatuurdraad te bewerken en chenille draad, pijpenragers of floral wire om om het armatuurdraad heen te wikkelen zodat de wol niet van het armatuurdraad afglijdt.

Maar ben je echt een beginneling? Dan zou ik mijzelf eerst kennis laten maken met de viltnaald en wat deze voor effect heeft op de wol. Maar veel prikuren en de rest komt echt vanzelf! Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je echt niet wat je nou moet kiezen? Dan biedt een startpakket misschien uitkomst.

Tips voor de beginner:

  • Naalden – In het begin zul je een aantal naalden breken. Toen ik net begon, brak ik zo’n vijf naalden op mijn eerste project. Inmiddels heb ik al een half jaar geen viltnaald meer gebroken. Het is een gevoel, een handeling, welke je moet krijgen.
    Zorg er voor dat je altijd wat extra viltnaalden bij de hand hebt. Viltnaalden kun je niet buigen, let hier op als je begint met prikken. Haal de naald er altijd in dezelfde hoek uit als dat je hem erin hebt geprikt.
    Prik met de viltnaald die het beste voor jou voelt. Heb je het idee dat je viltnaald niet zoveel doet tijdens het prikken? Dan kun je het beste meerdere naalden in bijvoorbeeld de Clover viltnaaldhouder proberen of een grovere naald gebruiken. Maar merk je dat je wol verdwijnt terwijl je dat juist niet wilt? Bijvoorbeeld een wit stipje in een oog? Dan gebruik je een te grove naald en dan is het beter een fijne(re) viltnaald te gebruiken.
  • Ondergrond – Haal je werk regelmatig los van je ondergrond, zeker als je op jute vilt. Wanneer je dit niet doet, vilt je je werk in de jute en trek je je jute zak kapot. Zorg ervoor dat je ondergrond schoon is voordat je met nieuwe kleuren gaat vilten. Helemaal schoon van wol zal wellicht niet lukken maar het grootste gedeelte kun je vast wel weghalen.